מהו צליאק?
זוהי מחלה אוטואימונית של המעי הדק הנגרמת בשל רגישות לגורם סביבתי – גלוטן.
מחלה אוטואימונית הינה מחלה שבה מערכת החיסון תוקפת תאים עצמיים של הגוף.
מהו גלוטן? חלבון מן הצומח
הגלוטן נמצא בגרעינים של חיטה, שיפון, שעורה, שיבולת שועל ומוצריהם, לרבות עמילנים, לתת וסובין.
הגלוטן מכיל חלבון בשם גליאדין (Gliadin) אשר מהווה מטרה של מערכת החיסון אצל חולי הצליאק.
שכיחות המחלה
השכיחות דומה באוכ' השונות – כ- 1% בממוצע, אבל קיים המון תת אבחון.
עבור קרובי משפחה מדרגה ראשונה ושניה של חולי צליאק – השיעור עולה לעד 9%.
כאשר גורמי הסיכון העיקריים למחלה הינם:
- סכרת סוג 1
- תסמונת דאון ותסמונת טרנר
- קשר משפחתי לחולי צליאק
- מחלות אוטואימוניות של בלוטת התריס
- קוליטיס (דלקת כיבית של המעי)
תפקיד מערכת החיסון במחלה
חשיפה לגליאדין מהווה טריגר לתגובה חיסונית המתווכת ע"י המערכת המולדת וגם הנרכשת.
הגוף מתחיל לייצר נוגדנים כנגד החלבון אשר גורמים בסופו של דבר להרס של תאי האפיתל במעי.
האפיתל במעי אחראי על ספיגת חומרים ממערכת העיכול אל הדם ולכן, פגיעה בו גורמת לתת ספיגה וחסרים תזונתיים.
תסמינים:
במערכת העיכול:
- שלשול
- צואה גושית צפה בעלת ריח חזק
- התכווצויות בבטן
בשל תת ספיגה:
- הפרעות נוירולוגיות (בשל חוסר בוויטמיני B)
- איבוד משקל
- אנמיה
- אוסטאופניה- ירידה בצפיפות העצם (בשל חסר בוויטמין D וסידן)
תסמינים נוספים מחוץ למערכת העיכול:
- Dermatitis herpetiformis- פפולות ושלפוחיות בעור
- Atrophic glossitis- פצעים בפה, תחושת צריבה וכאב בלשון
- תת פעילות של הטחול
פרוגנוזה והשלכות:
מחלת הצליאק מעלה סיכון לסרטן במערכת העיכול ולימפומה.
כמו כן, עולה גם הסיכון לתמותה כללית (בעיקר בשל מחלות לב וגידולים).
מה לגבי תרופות?
לפי חוזר של אגף הרוקחות משנת 2003 קיימת חובה לסמן אריזות ועלונים עם הכיתוב "מכיל גלוטן".
ב-2016 משרד הבריאות הוציא נוהל שלם בנושא תכשירים רפואיים וגלוטן, עיקרי הדברים הינם:
- המקור לגלוטן בתכשירים הוא עמילן חיטה.
- במחלת הצליאק יש חשיבות להמצאות גלוטן רק בתכשירים פומיים(נטילה דרך הפה) ולכן, אין חשש בשימוש בתכשירים המיועדים לשימוש חיצוני.
- כל עוד אין אלרגיה לגלוטן מותר לצרוך תכשירים המכילים עד 100 ppm גלוטן אפילו בנטילה כרונית יומיומית.
- כל התכשירים בארץ חייבים להיות לפי תקנים פרמקופיאליים.
כלומר, תכשירים המכילים עמילן חיטה יכילו עד 100 ppm גלוטן
וכאשר עמילן חיטה איננו מרכיב בתכשיר אז עד 20 ppm גלוטן.
- הטיפול יהיה תלוי בשיקול דעתו של הרופא המטפל.
ניתן כמובן להתייעץ גם עם הרוקח/ת במידה ואינכם יודעים האם התרופה מותרת לשימוש עבור חולי צליאק.
הכתבה סוכמה ע"י קרינה צ'ייני,
רוקחת אחראית ניהול סיכונים במכבי פארם.
*המידע מובא להעשרת ידיעתם של הקוראים בנושא, ואינו בא להחליף בשום אופן התייעצות עם הרופא המטפל; קביעת הטיפול התרופתי תבוצע ע"י הרופא המטפל בלבד.
מאגרי מידע:
- UpToDate – epidemiology pathogenesis and clinical manifestations of celiac disease in adults
[cited 5 April 2021]. Available from: https://www.uptodate.com/contents/epidemiology-pathogenesis-and-clinical-manifestations-of-celiac-disease-in-adults?search=celiac&source=search_result&selectedTitle=2~150&usage_type=default&display_rank=2 - תקנות בריאות הציבור (מזון) (סימון גלוטן), התשנ"ו-1 [cited 6 April 2021].
Available from: https://www.health.gov.il/LegislationLibrary/health-mazon11A.pdf - עקרונות התזונה ללא גלוטן – עמותת צליאק בישראל [cited 6 April 2021].
Available from: https://www.celiac.org.il/%D7%9C%D7%97%D7%99%D7%95%D7%AA-%D7%A2%D7%9D-%D7%A6%D7%9C%D7%99%D7%90%D7%A7/%D7%AA%D7%96%D7%95%D7%A0%D7%94-%D7%9C%D7%9C%D7%90-%D7%92%D7%9C%D7%95%D7%98%D7%9F/%D7%A2%D7%A7%D7%A8%D7%95%D7%A0%D7%95%D7%AA-%D7%94%D7%AA%D7%96%D7%95%D7%A0%D7%94-%D7%9C%D7%9C%D7%90-%D7%92%D7%9C%D7%95%D7%98%D7%9F - חוזר סימון גלוטן בתרופות-2008 [cited 6 April 2021].
Available from: https://www.health.gov.il/hozer/REG04_2008.pdf - תכשירים רפואיים וגלוטן ספטמבר 2016[cited 6 April 2021].
Available from: https://www.health.gov.il/hozer/DR_20357216.pdf